marți, 20 martie 2012

Concediul de maternitate. Cand intru in concediu prenatal?

Concediul de maternitate este concediul de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere, in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate.

Concediul pentru sarcina si lauzie se acorda intr-un numar de 126 de zile calendaristice (aproximativ 4 luni). Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea mamicii. Legea stipuleaza doar ca durata minima obligatorie a concediului de lauzie (concediul postnatal) sa fie de 42 de zile calendaristice.

Certificatul de concediu este acordat lunar de medicul de familie si trebuie depus la angajator, ca orice concediu medical.

Cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu