luni, 19 martie 2012

Sunt insarcinata. Cum anunt la serviciu si ce drepturi am?


 Copiii sunt darul cel mai de pret pe care Dumnezeu l-a dat oamenilor. Perioada de sarcina reprezinta o stare de gratie. Nu sunt noutati, cred ca toate mamicile si viitoarele mamici sunt de acord cu mine. Pentru ca aceasta perioada sa fie lipsita de griji, trebuie sa ne cerem drepturile stipulate prin lege.

Legea protejeaza femeia insarcinata astfel incat locul de munca sa nu afecteze dezvoltarea normala a sarcinii. Ca sa beneficiezi de toate drepturile stipulate prin lege, ai grija sa :

- anunti angajatorul in scris ca esti insarcinata. Ataseaza instiintarii un certificat medical de la medicul ginecolog sau medicul de familie. Doar dupa ce ai facut acest pas, poti beneficia de drepturile femeii insarcinate din Ordonanta privind protectia maternitatii 96 din 14 octombrie 2003.

-ceri cele 16 ore libere lunar platite pentru consultatiile medicale. Acest drept se numeste dispensa maternala pentru consultatii prenatale. Se acorda la cerere si beneficiezi de aceste ore libere, doar daca consultatiile nu pot fi facute in afara orelor de serviciu. Ai obligatia sa aduci un fel de ‘scutire’ de la medicul de familie/ginecolog, prin care acesta  confirma ca in data respectiva ai fost la consultatie.


In rubrica "Raftul cu formulare" o sa gasiti cele doua formulare necesare : pentru anuntarea starii de graviditate si cererea pentru dispensa maternala.

Baza legislativa :

Ordonanta privind protectia maternitatii 96/2003, articolele urmatoare : art. 2, art. 8, art. 15.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu